Home Cases Kentie & Partners Architekten | Pakhuis

Kentie & Partners Architekten | Pakhuis

Waar
Haarlemmerstraatweg 11-B, Halfweg

Wat
Iconisch pakhuis als visitekaartje voor ons bedrijf

Uniek
Bruisende en toegankelijke locatie 

Wauw
Trots om al sinds 2004 betrokken te zijn bij deze herontwikkeling! 

VERNIEUWING MET BEHOUD VAN KARAKTER

K+P Architekten is een dynamisch architectenbureau met bijzondere projecten. Het bureau richt zich op hoogwaardige transformaties, renovaties en nieuwbouwprojecten. Met ruim 40 jaar ervaring in restauraties van monumentale gebouwen, vallen hun projecten vaak binnen een historische context. Cultureel erfgoed, vaak in een historische kern van een stad. 

Zo tekende K+P bijvoorbeeld voor de herontwikkeling en renovatie van de chique Haagse Passage (1884) en werd de voormalig Openbare Bibliotheek aan de Keizersgracht in Amsterdam omgetoverd tot een luxe 5-sterrenhotel. Vernieuwing, maar altijd met behoud van authentiek karakter en dat wat al mooi is. Dat is waar K+P naar streeft. Een unieke uitstraling. 

Ook transformaties van oude fabrieksruimtes naar duurzame bedrijfsruimtes is iets waar K+P in uitblinkt. Zo kwam in 2004 de samenwerking tot stand tussen K+P en Cobraspen Vastgoed voor de herontwikkeling van het terrein van de voormalige CSM Suikerfabriek. In plaats van grote delen van de fabriek te slopen, ontstond het idee om gebruik te maken van de bestaande structuren voor verschillende doeleinden.



ICONISCH PAND ALS VISITEKAARTJE

‘Een van de eerste ingrepen was het verbouwen van een van de iconische pakhuizen tot de huisvesting van ons eigen bureau. We wilden een gerenoveerd gebouw, liefst met industrieel karakter, dat als visitekaartje kan fungeren voor ons bureau. Het pakhuis voldoet daar volledig aan. 

We hebben gebruik gemaakt van oude, industriële elementen. Daarnaast hebben we moderne elementen met een industrieel karakter toegepast, zoals robuuste trappen en gegalvaniseerd staal. Door het bewust in zicht laten van installaties ontstaat er een geheel dat goed past binnen industrieel erfgoed. In maart 2007 zijn we verhuisd.

Wat deze locatie uniek maakt, is het feit dat bestaande structuren gebruikt zijn voor verschillende functies. De oude suikerfabriek, de silo’s, de bijbehorende pakhuizen en gebouwdelen zijn in gebruik door veel verschillende bedrijven met verschillende doeleinden. Het hele gebied wordt zo nieuw leven ingeblazen. 

De locatie bruist altijd en is goed toegankelijk, zowel voor mensen die met het OV komen als met de auto. Voor werknemers en bezoekers is er voldoende plek om te parkeren.’

ACTIEVE ROL ALS ARCHITECTEN

‘De reacties op de zichtbare authentieke elementen die karakteristiek zijn voor een suikerfabriek zijn heel positief. Met trots melden we dan ook altijd dat we niet alleen huurders zijn, maar al sinds 2004 als bureau betrokken zijn bij deze herontwikkeling. 

In de transformatie van de locatie hebben wij als architectenbureau een actieve rol gespeeld met betrekking tot de interieurs. Met Cobraspen Vastgoed hebben we al jarenlang een goede samenwerking als het gaat om het transformeren en renoveren van hun (monumentale) gebouwen.’