Historie
Tot 1869 was Parklaan een straat met gracht onder de namen Achter Nieuwe Gracht en Tweede Nieuwe Gracht. Echter werd er besloten deze gracht te dempen en de twee straten samen te voegen onder één naam: Parklaan. Architect L.P. Zocher heeft het ontwerp, naar idee van zijn vader J.D. Zocher jr., afgemaakt met als plan om meer groen in de wijk te creëren. Echter door het toenemende verkeer moest er steeds meer groen worden ingeleverd. Dit leidde tot een tweede herinrichting van de Parklaan in de jaren ’60 waarbij aan weerszijden van de groene strook asfaltbanen werden aangelegd evenals enkele parkeerplekken.
Het bijzondere aan Parklaan 22B is dat dit een van de dienstwoningen was voor het personeel dat behoorde tot het pand aan de Nieuwe Gracht 74, de straat erachter. Omstreeks 1790 woonde de rijke garenhandelaar Willem Philip Kops hier, naar wie de bijzondere Kopskamer is vernoemd die nu te bewonderen is in het Rijksmuseum. Met deze monumentale woning leef je met de luxe van nu, in de geschiedenis van toen.
Bronvermelding foto: Hoogvelt, Hendricus Adrianus (1895-1979), Noord-Hollands Archief / Beeldcollectie van de gemeente Haarlen, NL-HlmNHA_02176