Home Haarlem: de stad voor echte ondernemers
Haarlem, Handige tips, Starters

Haarlem: de stad voor echte ondernemers

De Spaarnestad staat bekend als echte ondernemersstad. Ze beschikt dan ook over een rijke handelsgeschiedenis, die vandaag de dag nog steeds wordt doorgeschreven. Vandaag vertellen we waarom Haarlem misschien wel dé plek is voor jouw nieuwe kantoor!  

Het ontstaan van een ondernemersstad
In 1245 ontvangt Haarlem officiële stadsrechten. Vanaf dat moment groeit de stad uit tot een van de belangrijkste steden in Nederland. Haarlem is als ondernemersstad zeer gunstig gelegen. De handige verbindingen van het Spaarne met het IJ, de Zuiderzee en de Zeeuwse Delta zorgen voor goede handelswaterwegen.  

Haarlem grenst voor een groot deel aan duingebied. Het zuivere duinwater werd ingezet voor het brouwen van lokale bieren die over de jaren verbeterd werden in receptuur en zeer geliefd waren bij het volk. Hiermee deden meer dan 100 familiebedrijven goede zaken. Samen met de stadsbelasting bracht dit maar liefst de helft van alle stadsinkomsten in het laatje rond het jaar 1300. 
 

 

Spaarnestad groeit uit tot handelsstad
Als ondernemersstad bleef Haarlem niet stilzitten. Handelskunsten als textielnijverheid en scheepsbouw werden opgepakt eigen gemaakt waardoor er een toename ontstond in werk en welvaart. Dit leidde tot een enorme stijging van het inwonersaantal waarmee de Spaarnestad uitgroeide tot derde grootste stad van Nederland in de 17e eeuw. 

Een ander hoogtepunt in deze handelsgeschiedenis is die van de treinverbinding tussen Haarlem en Amsterdam in 1839. Dit was de eerste treinverbinding in Nederland die werd aangelegd en gebruikt.  

 

Omgeving en bereikbaarheid 
Tegenwoordig is Haarlem niet alleen verbonden met Amsterdam, maar heeft de stad ook directe treinverbindingen met belangrijke steden als Rotterdam en Den Haag. Daarbij is de stad ook door omliggende dorpen en steden goed te bereiken met het uitgebreide OV-netwerk.   

Met de auto is de stad goed bereikbaar via uitvalswegen richting Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Met parkeergarages dicht bij het centrum ben je zo in de binnenstad.   

Ook aan fietsers is gedacht met de gratis bewaakte en overdekte fietsenstalling direct aan het station van Haarlem. Zo ben je met de fiets snel in het levendige centrum of in de groene rust van de stadsparken.  

 

Bruisend centrum 
Met een kantoorruimte in Haarlem zit je altijd dicht bij het bruisende stadscentrum. Loop of fiets in je pauze naar een van de gezellige koffietentjes voor een lekkere lunch met collega’s, of doe na je werk nog een gezellige borrel in de stad.   

Heb je meer behoefte aan ontspanning? Ga dan voor een relaxte wandeling door een van de stadsparken zoals het Kenaupark of De Bolwerken. Zo laad je jezelf weer helemaal op om daarna extra gefocust aan de slag te gaan.  

 

Unieke kantoorpanden in Haarlem 

Met deze rijke geschiedenis zit je voor een bijzondere werklocatie in Haarlem op de juiste plek. Kies voor een monumentaal kantoorpand als aan de Dreef, en straal elegantie uit. Of kies juist voor een modern pand als aan de Fonteinlaan en schrijf zelf geschiedenis! 

Wat je ook kiest, Haarlem heeft voor elke onderneming wat wils.  

Benieuwd naar het aanbod karaktervol bedrijfsvastgoed in Haarlem? Bekijk ons aanbod hier.

 

 

Omgeving Haarlem Spaarne Grote Kerk